Amálie Hilgertová

                                                                                                                                                                                 Datum narození: 4.9.1997

Disciplína: vodní slalom, K1 ženy

-

TOP výsledky:

1. místo Mistrovství světa juniorů 2019

1.místo mistrovství Evropy 2019

3. místo MS 2017 cross

1. místo MS Lipt. Mikuláš 2013 indiv+hlídky

3. místo ME Bourg St Maurice 2013 hlídky

1. místo MS Sydney 2014 hlídky

3. místo YOG 2014 Nanjing

 1. místo MSJ Brazílie 2015 hlídky

-

Kde jsi začala pádlovat?

 Ze začátku jsem jezdila jen příležitostně, většinou s rodiči na dovolených. Později mě každé léto učili kamarádi mých rodičů. Jinými slovy-nezačala jsem v Troji, ale teď to tam zbožňuju.

Proč jezdíš na kajaku?

 -Proč pádluju? Hmmm. Ráda si hraju s vodou. Miluju, když uděláte ten správnej záběr v ten správnej moment a vystřelí vás to přesně tam, kam chcete za minimálního úsilí, když k tomu přidáte závodní náladu a koncentraci, je to nebezpečně návyková kombinace. Ale úplně nejdůležitější jsou lidé kolem toho sportu – ty ho dělají tak zábavným!

 -

Jako malá jsi jezdila na koních, proč nakonec vodní slalom vyhrál? 

 -Ke koním jsem si našla cestu sama a hodně mě to pohltilo. Byly časy, kdy jsem ve stáji byla sedm dní v týdnu a nikdy jsem toho neměla dost. Dokonce jsem začala jezdit i hobby závody, jenže rodiče mě občas vzali na vodu a pak mě jednou vzali na Wave a já si tam našla super kamarády. Viděla jsem, že i když se vodě zatím moc nevěnuju, tak jsem na úrovni dětí, co už nějakou dobu jezdí a můžu s nimi závodit. To mě hodně motivovalo. Taky mě spoustu lidí díky našim znalo a byla jsem hned od začátku v komunitě. To na koních moc nebylo, tam jsem byla další cizí holčička, co má ráda koně, nikoho jsem moc neznala a nebyla jsem na úrovni dětí, který už od mala jezdily, aby jednoho dne závodily. Takže bych řekla, že chuť závodit, vítězit a kamarádi mě prostě přetáhli.

 -

Kdo tě v tvé kariéře nejvíce ovlivnil? 

Je hrozně těžký určit jednu osobu, díky kamarádům rodičů jsem prošla pod rukama hodně lidem. Začala jsem samozřejmě s našima, ale to po nějaký době nešlo, protože jsem se jim hrozně vztekala. Takže mě vždycky poslali někam na soustředění a já byla spokojená, protože jsem se už nemohla na nikoho pučet a byla jsem mezi ostatníma dětma. Musím určitě zmínit Petříčkovi, kteří mě vzali na moje první soustředění na Paraplíčko, pak Zdenku Grossmanovou, která mě mimo slalomku učila i na sjezďáku a měli jsme skvělou partu děcek, Kubu Pruhera, kterej mě naučil eskymáka, Pavlíka Kubričana, kterej mi vysvětlil, že všechno dělám špatně ale měl tu trpělivost mě to přeučit a v neposlední řadě Jířu Prskavce, kterej mě naučil v podstatě všechnu pokročilou techniku. Teď jsem u Michala Buchtela, který je taky součástí Hiko teamu a musím říct, že zatím nemůžu být víc nadšená. Naše skupina je ta nejlepší na světě:)

 -

Co je nejlepší a co naopak nejhorší část tréninku?

Tohle asi nebude žádná díra do světa. Nesnáším zimní tréninky na vodě. Když je Praha celá šedivá, člověk by nejradši nikam nešel a má se jít máchat do studený vody, to je prostě hnus. Naštěstí máme celou zimu před sebou vidinu odletu do tepla na soustředění, kde je to naopak úplná pecka. Člověk se naprosto odstřihne od všeho ostatního a řeší jenom trénink, navíc se tam potká se všema kámošema od vody a je to prostě takovej externí svět do kterýho vždycky přes zimu utečeme. Taky je to čas učení se nových věcí, který je pak zábavný pozorovat, jak se postupně přenášej do praxe.”

 -

Jaká je tvá nejoblíbenější trat?

Má nejoblíbenější trať je samozřejmě ta v Troji. Je to místo, kde jsem se naučila, jak si s vodou hrát. Znám ji ze všech tratí na světě nejvíc, takže tam nemusím tolik pádlovat a víc využívám vodu. Také mám rada Penrith v Austrálii, kde trávíme většinu zimy. Hlavní vlna uprostřed kanálu je skvělá. Nedávno jsem si oblíbila trať v Ivrea, která je kombinace přírodní řeky a umělého kanálu.

 -

Kdo je nejlepší kajakář/ka na světě? 

 To je rozhodně můj trenér, hlavně teoreticky, to vždycky všechno profrčí jako mistr světa :D Právě teď si myslím, že v kategorii kajakářek je to Jess Fox, která se nedávno připojila do Hiko teamu, a pak Rici Funk. Obě mají ve svých závodních jízdách momenty, kdy člověk musí prostě jenom zírat a říkat si, jak je tohle možný? Řekla bych ale, že kolem slalomu je spousta inspirativních lidí a byla by škoda shrnovat to jen na ty, co vyhrávají medaile.

 -

Jaké jsou tvé další plány a cíle?

 Nerada si stanovuji dlouhodobé cíle, protože si myslím, že musíte být v životě přizpůsobivý, ale určitě mám nějaké sny. Strašně ráda bych se dostala jednoho dne na Olympiádu ale pěkně popořádku.

Co nejraději sleduješ na Instagramu?

Miluju vtipný komiksy, nejradši mám účet “safelyendangered” a “LizClimo”, vždycky mě rozesmějou a zlepší mi den. Taky je mi sympatický projekt “zanormalniholky”.

 -

Co ráda děláš, když nepádluješ?

Chodím na procházky se svými psy, čtu knížky a cestuji s kamarády. Také ráda cvičím jógu a lyžuji.

 -

Kontakt:

FB/ Amálka Hilgertová